Rondwandeling Kortenhoefse Plassen

Wandelzoekpagina
Voor meer wandelingen
kijk op de Wandelzoekpagina

Topografische wandelkaart beschikbaar

Korte beschrijving

Rondwandeling van 15 of 21 km over weilanden en kaden door plassengebied.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: Met de bus zijn Vreeland en 's Graveland te bereiken. Stap uit bij bushalte Smidsbrug in 's Graveland. Vreeland is op zondag niet te bereiken met het openbaar vervoer en door de week het beste vanaf station Hilversum. Vanaf station utrecht of Abcoude zijn door de week twee bussen nodig om in Vreeland aan te komen.
Auto: Vreeland en 's Graveland zijn met de auto te bereiken vanaf de A2 (bij afslag 4 de N201 op) en vanaf de A1 (afslag 9).

Toegankelijkheid

De route is het gehele jaar door toegankelijk. Bij natte weersomstandigheden moet je wel rekening houden met natte stukken in de route. De route gaat gedeeltelijk over fietspaden die met mooi weer druk bereden worden.

Uitrusting

De route komt door vogelrijke plassengebieden, dus een verrekijker kan van pas komen.

Horeca

In Vreeland en 's Graveland zijn een aantal horecagelegenheden.

Routebeschrijving

De route kan op verschillende wijzen gelopen worden. In beide richtingen en van 's Graveland tot Vreeland of van Vreeland tot 's Graveland.
Hier de beschrijving van Vreeland naar 's Graveland en weer terug naar Vreeland.

 • Start bij de kerk in het oude centrum van Vreeland. Loop rechts om de kerk heen en ga achter de kerk naar link. Dit straatje loopt verderop langs de Vecht. In het laatste huis aan de rechterkant is een eenvoudige horecagelegenheid voor als je met koffie wilt starten.
 • Volg de straat langs de Vecht, passeer een oude brug over de rivier. De straat buigt met een bocht naar links, van de vecht af en je komt uit op een T-kruising. Je gaat hier rechtsaf en onder de autoweg door.
 • Je volgt ruim 200 meter de verharde weg langs de Vecht en gaat het eerste pad naar links in. Dit pad gaat over in een fietspad over de Dirck A Lambertszkade. Na ruim 2 kilometer steek je de verharde weg over en ga je rechtdoor de graskade Kromme Rade op.
 • Na ongveer 3 km wordt de kade verhard. je volgt de kade tot een T-splitsing bij de 's-Gravelandse Vaart. Hier ga je linksaf over het fietspad langs de weg.
 • Na enkele honderden meters komt deze weg uit op de N201. Je gaat hier rechtsaf en verderop bij het stoplicht steek je de autoweg over. Je gaat hier rechtdoor, de brug over.

Voor de korte route zie verderop in de beschrijving

Lange route

 • Na de brug maakt de weg een bocht naar rechts. Je loopt over de verharde weg door 's-Graveland. Passeer een bruggetje over de Gooische Vaart. Na ruim 1 km ga je rechtsaf landgoed Gooilust in.
 • In landgoed Gooilust neem je het eerste pad naar links en verderop ga je over een bruggetje. Je houdt zoveel mogelijk links aan en loopt aan de rand van het landgoed met links weilanden en komt uiteindelijk uit op een brede laan die dwars door het landgoed loopt. Hier ga je linksaf.
 • Aan het eind van de brede laan kom je uit op een kruising met een brede zandweg, die langs het Corversbos loopt. Hier ga je linksaf de brede zandweg op, tussen het Corversbos rechts en de weilanden links.
 • je neemt de tweede weg naar links en loopt langs een boerderij. De weg gaat via een smal paadje rechts om een huis heen. De zijpaden zijn hier verboden toegang. het pad neemt een bocht naar rechts en kruidt een verharde weg. Je gaat hier rechtdoor, landgoed Hilverbeek in.
 • Op het landgoed houd je vlak na elkaar twee keer op een driesprong links aan. Je komt uit bij een parkachtig landschap met vijvers. Voor het water houd je rechts aan en je gaat op een kruising van paden linksaf, een bruggetje over. Na het bruggetje ga je linksaf.
 • Je loopt dit pad helemaal uit totdat je weer op de weg door 's-Graveland uitkomt. Op deze weg sla je linksaf.
 • Na krap 500 meter is links eee brug over de vaart. De route gaat over het bruggetje en aan de andere kant van de vaart linksaf. Vlak voordatje de brug overgaat is even verderop, rechts van de weg door 's-Graveland een cafeetje voor de liefhebbers.
 • Met de vaart aan je linkerhand loop je ongeveer 2 km naar het zuiden. Hier ga je bij huisnummer 125 rechtsaf, het Oppad op.

Korte route

 • Na het passeren van de brug direct na het oversteken van de N201 ga je direct weer linksaf. Recht daartegenover begint het Oppad, dat je ingaat.

Lange en korte route

 • Je volgt het Oppad ongeveer 2 km en komt uit op een verharde weg. Op deze weg ga je linksaf en na krap een kilometer kom je weer uit bij de N201.
 • Je steekt de N201 bij verkeerslicht weer over en gaat rechtsaf. je gaat direct de eerste weg linksaf, de 's Gravelandse Vaartweg op. Na ruim 1 km, direct na nummer 10 ga je rechtsaf de Dirck A Lambertszkade weer op. Hier ben je de heenweg in tegengestelde richting over gelopen.
 • Na ongeveer 2,5 km kom je uit op een verharde weg langs de Vecht en ga je rechtsaf, de Boslaan in. Je gaat rechtdoor, onder de autoweg door en direct daarna linksaf.
 • De weg neemt ene bocht naar rechts en loopt een klein stukje langs de Vecht. Na de brug verdwijnt de Vecht links achter de huizen. Je loopt rechtdoor en direct na de kerk rechtsaf en je bent weer terug bij het beginpunt van deze wandeling.laatst gewijzigd 30 maart 2007 Voor reacties aan   Stefan Horn